Pimpinan Ranting Syarikat Islam Desa Tanjungirta Dilantik

SoluSI.Info-Banjarnegara: Halaman MI dan MTs Cokroaminoto Tanjungtirta menjadi saksi bisu terciptanya sejarah baru dalam kepengurusan Syarikat Islam di kabupaten Banjarnegara. Ahad Wage (4/12/2022)  empatpuluhlima  orang  yang berasal dari berbagai  dusun  mengikuti pelantikan sebagai pengurus Pimpinan Ranting Syarikat Islam Desa Tanjungtirta kecamatan Punggelan kabupaten Banjarnegara masa jihad 2022-2025.

Pelaksanaan pelantikan yang diselenggarakan bersamaan dengan pengajian rutin SI, WSI dan Pemuda Muslim kecamatan Punggelan ini, dihadiri 1700 lebih jamaah warga Syarikat Islam dari berbagai ranting hingga halaman madrasah tidak mampu menampung keseluruhan jamaah.

Selaku Ketua Pimpinan Anak Cabang Syarikat Islam kecamatan Punggelan H. Marjan usai melantik kepengurusan Ranting yang baru yang dikomandani oleh Warsito, memberikan apresiasinya dengan memberikan ucapan selamat kepada seluruh pengurus terlantik. Ia juga memberikan motivasi agar kepengurusan yang baru mampu mewarnai pergerakan ummat Islam dalam kebaikan dan menjadi pemersatu ummat Islam di desa Tanjungtirta.

“saya ucapkan selamat atas terlantiknya kepengurusan pimpinan ranting Syarikat Islam desa Tanjungtirta masa jihad 2022-2024, semoga mampu mewarnai pergerakan ummat Islam dalam kebaikan dan menjadi pemersatu ummat Islam di desa Tanjungtirta.” Ucap Marjan usai melantik.

 

Sementara itu Heri Setiaji selaku kepala desa Tanjungtirta dalam sambutannya mengucapkan terima kasih dan apresiasi kepada warga Syarikat Islam khususnya  dusun Siwaru yang telah mengakomodir seluruh warga dusun secara merata untuk dilibatkan menjadi pengurus Syarikat Islam. Menurutnya dalam sejarah Syarikat Islam desa Tanjungtirta dusun Siwaru  merupakan dusun yang menjadi tempat cikal bakal lahirnya kader-kader Syarikat Islam didesa Tanjungtirta.

Sebelum mengakhiri sambutannya Heri berpesan agar warga Syarikat Islam desa Tanjungtirta seret cekelan waton (teguh dalam memegang keyakinan.red), Syarikat Islam harus selalu dihati, tetap lestari sepanjang zaman.

“warga Syarikat Islam desa Tanjungtirta harus seret cekelan waton, Syarikat Islam harus selalu dihati, tetap lestari sepanjang zaman.” Ucap Heri. (LS).

Bagikan info ini

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *